Smiled Ballerina

… η ανθρώπινη ζωή είναι ενας χορός…

Počinju priče o baletnoj povijesti

Obzirom da preko ljeta nisam u Zagrebu i ne mogu donositi priče o baletima i plesačicama, odlučila sam, dio po dio, objaviti svoj seminarski rad, kojeg sam pisala iz kolegija Interkulturalna komunikacija i medijacija, na diplomskom studiju novinarstva (pri Fakultetu političkih znanosti). Seminar se bavio poviješću baleta, i nadam se da vama koji ovaj blog čitate neće biti onako dosadan kao mojim kolegama na predavanju 🙂
Sve činjenice su provjerene, tako da ih možete koristiti ako vam zatrebaju. Samo vas pritom molim da ne kopirate cijeli tekst, ipak je on autorski rad koji mi je uzeo par mjeseci rada (dakle, copyright i slično, ako baš trebate, javite mi se na mail).
Počinjemo… Sad!

Uvod

Ne zna se kad je čovjek počeo plesati, no to je vjerojatno bilo onog trenutka kad je započeo živjeti. Ples je izljev osjećaja – od sasvim jednostavnih (skakanje od sreće) do složenijih (u modernim plesovima). U prvim danima ljudi nisu plesali za publiku – već za bogove (u vidu neke žrtve ili molitve) i jedni s drugima, uz primitivnu glazbu. Prvi profesionalni plesači pojavljuju se dosta kasnije – u vrijeme stare Grčke (to su bili robovi, koji su uveseljavali gozbe), ali je do pravog razvitka došlo tek u Rimu (iz pantomimskih predstava). Glumci su skokovima, piruetama i nagibima tijela lakše opisivali likove, njihove fizičke karakteristike i osjećaje. Svako vrijeme je dodavalo nešto plesu i podizalo granice koje plesač mora zadovoljiti.
Riječ balet je talijanskog porijekla, a Klaić kaže da označava umjetnički ples praćen glazbom, koji simbolički pokazuje različite osjećaje i strasti. Riječ „balo“ usvojena je umjesto riječi „danza“ jer se odnosi na plesanje u ritmovima koji variraju (a „danza“ označava ples koji se pleše na jedan ritam). U tehnici se koristi jedinstvena terminologija svugdje u svijetu., a nazivi su francuski. Pojam klasičnog baleta označava „određeni oblik koreografske plastičnosti u izvedbi, gdje nema slučajnih i nepotrebnih pokreta već je sve točno isprogramirano.“
Balet Blanc, ili bijeli balet, termin je koji je nastao u eri romantizma, i ne odnosi se samo na kostime bijele boje, nego na dio predstave (ili cijelu) u kojoj plesači (vodeći plesači) plešu u špicama. To je koreografija koju čini klasični balet, gluma i glazba, a ovaj se naziv ne odnosi na karakterne plesove (To su plesovi koji su zapravo narodni plesovi, ali su prilagođeni scenskim zahtjevima baleta). „Crni balet“ – kao pojam ne postoji, no uvjetno rečeno, riječ je o tome da se konvencija klasičnog baleta reinterpretira na suvremeni način.
Balet kakvog vidimo danas razvio se iz ovih dvorskih plesova: menuet, gavotta, passepied, bourreé, rigaudon i pastoralna musette.

Advertisements

July 12, 2009 - Posted by | ballet history | ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: