Smiled Ballerina

… η ανθρώπινη ζωή είναι ενας χορός…

Vragolasti ples za kraj sezone

Ovogodišnja baletna (plesna sezona završava idući tjedan predstavom iz Tjedna suvremenog plesa, no ovo je zadnji balet) sezona završava – Vragolastom djevojkom. Mora se priznati da je to sjajan balet za početak ljeta.
U dva čina baletni je ansambl opet pokazao koliko besprijekorno može izvesti bilo koje djelo. Koreograf je Vladimir Derevianko, a njegova se koreografija temelji na glazbi Ferdinanda Herloda i Petera Ludwiga Hertela (te nekih napjeva i arija iz praizvedbe).
Scenografija i kostimi (oboje djelo Roberte Guidi di Bagno) djelovali su autentično, plesači su bili iznimno uvjerljivi a publika je svako malo pljeskom prekidala izvedbu. Cjelokupni dojam – sjajan. Balet je veseo, a čini se da su najviše uživale četiri djevojčice iz jedne od loža, koje su cijelo vrijeme fascinirano gledale plesače i oduševljeno pljeskale apsolutno svakom pokretu.

Plakat / Foto: Zrinka Korljan

Sama radnja je jednostavna: Lise (koju je igrala Mirna Sporiš) zaljubljena je u siromašnog mladića Colasa (Antona Bogova), no njena majka, koja je bogata udovica (pleše je Andrej Barbanov) ne želi da joj se kći uda za njega, pa ih stalno razdvaja. Situacija se zakomplicira kada dođe bogati zemljoposjednik Thomas, koji želi svog budalastog sina Alaina oženiti Lisom. Ona se buni i pokušava majku nagovoriti da te svadbe ne bude, no ne uspijeva. Majka je zatvori u kuću, kako više ne bi vidjela Colasa, no njega prijatelji krišom unesu u kuću. Majka se vrati s vjenčanicom, zapovijedi Lisi da je odjene, i ode po mladoženju i pisare (da sastave bračni ugovor). Kad se s njima vrati, otvara vrata Lisine sobe i tamo vidi nju i Colasa kako se ljube. Tada odustaje i dopušta im da se vjenčaju. Na kraju slijedi veseli ples svih, čime se, baš kao u davnim počecima baleta (dvorskog baleta, ne kazališnog) slavi uspostavljanje sklada i harmonije.

Brošura HNK-a o Vragolastoj djevojci / Foto: Zrinka Korljan

Brošura HNK-a o Vragolastoj djevojci / Foto: Zrinka Korljan

Publika je bila naočito oduševljena poznatim plesom u klompama, kojeg pleše Lisina majka (to je doista ples u velikim, nezgrapnim i prilično bučnim klompama), kao i uostalom samim plesačem, koji je pokazao svoje glumačke sposobnosti. Jako je zanimljiv i Lisin ples “Kao da sam udata”, kada ona sanjari o Colasu i djeci koju želi imati s njim. Šlag na kraju čine stilski plesovi, koji imaju neke elemente narodnih plesova.
Ipak, bilo je i nezadovoljnih. Neki su smatrali da je atmosfera baleta prevesela, da plesno uopće nije zahtijevan, pa čak i da bi plesači trebali biti ozbiljniji, a ne razigrani kao mala djeca. Neki čak mali pad Mirne Sporiš nisu gledali kao nešto što se normalno događa u plesu (i nešto što je, u krajnjoj liniji, zapravo bilo simpatično i uklopilo se u sve) nego kao pokazatelj da sam balet nije nešto posebno. Čini se da su ti propustili shvatiti što ples zaista jest.
Sutra igra zadnja Vragolanka u HNK, pa možda ne bi bilo loše da svi koji mogu odu pogledati ovaj sjajan, duhovit i nadasve plesački lijep balet.

Advertisements

May 22, 2009 - Posted by | ballet show | , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: