Smiled Ballerina

… η ανθρώπινη ζωή είναι ενας χορός…

Coppelia nasmijala publiku

Sinoć odgledana Coppelia na Montmartreu, složili smo se, jedan je od najduhovitijih baleta ikad viđenih. Ovaj balet je kod nas imao premijeru još 27. listopada 2006., no i ova izvedba ni po čemu nije odavala da plesači balet igraju tako dugo. Dapače, djelovalo je kao da je to prvi put, kao da u razigranosti i duhovitosti beskrajno uživaju.

Program HNK s popisom predstava - zaokružena je Coppelia/ Foto: Zrinka Korljan

Program HNK s popisom predstava - zaokružena je Coppelia/ Foto: Zrinka Korljan

Koreografiju je HNK povjerio Youriu Vamosu, koji je postavio isti balet već na cijeli niz europskih pozornica, i koji je za njega dobio i kritike i pohvale. Vamos se poigrava formom klasičnog baleta, a mijenja i izvorni liberto: u orginalu, radnja se odvijala u poljskoj ruralnoj sredini, a ovdje je riječ o Parizu. No, kritičari su se složili kako je to više doprinijelo nego oduzelo baletu – a tome su pridonijele scenografkinja Dinka Jeričević (koja je napravila sjajan posao oblikovanjem prostora) i kostimografkinja Đenisa Pecotić, koja je željela što autentičnije prikazati kostime tog vremena.

A o čemu se zapravo radi u ovoj Coppelii? Copelius je stariji slikar, koji svoje vrijeme provodi u Moulin Rougeu, družeći se s ženama nižeg morala. U kući s druge strane trga živi Swanilda, djevojka koju viđa kako se druži sa prijateljicama ali i s Franzom, dečkom koji joj je drag. Zaplet počinje onog trenutka kad Swanilda ugleda prekrasnu crvenu haljinu u izlogu trgovine, no roditelji joj je odbijaju kupiti. Copelius naiđe u trenutku kad se ona divi haljini i kupi joj je. Potom joj pokazuje kako bi je trebala nositi (sugerira joj zadizanje suknje i druge nemoralne radnje tog vremena) što ona odbija, ali odlazi s njim kući. To vidi njen brat Hans, koji ode reći Franzu što je vidio. Swanilda izlazi iz slikareve kuće sretna, noseći kutiju s haljinom, i odlazi kući. Franz, vidjevši to, odluči i sam otići u Moulin Rouge, svojevrstan današnji noćni klub, i nagovori Copeliusa da ga povede. On to učini, te se njih dvojica zajedno opijaju, vesele i zabavljaju sa ženama. Istovremeno, Hans to kaže Swanildi.

U drugom dijelu baleta, Swanilda oblači slikarevu crvenu haljinu i stavlja masku na lice, te odlazi u klub vidjeti da li je doista Franz tamo. Kad vidi da jest, naljuti se te pokušava plesom svrnuti njegovu pozornost na sebe. Pošto joj to ne uspije, skine masku i pokaže mu tko je, a potom bijesna ode. Dok se to događalo, Hans je potaknuo policiju da izvedu raciju, pa oni upadaju u klub i vode sve zatečene na sud (osim Fanza, on uspije pobjeći). U sudnici osumnjićeni neprestano rade nered i plešu, a problem se pojavljuje onda kad se i Swanildu i Franza prepozna kao one koji su bili tamo. Naravno, presuda ne biva izrećena, nego svi odu u slikarovu kući vidjeti što je Swanilda radila tamo, i vide njenu sliku. Shvaćaju da nije bila riječ ni o čemu nemoralnom, i onda sve opet biva u redu. Copelius, kojem njegova Coppelia nije lutka, nego slika koju je sam naslikao, odluči otići, a prije odlaska susreće Swanildu, oprašta se s njom i daruje joj sliku.

Baletna pretplata broj 3, koja nam je "propisala! Coppeliu sinoć/ Foto: Zrinka Korljan

Baletna pretplata broj 3, koja nam je "propisala" Coppeliu sinoć/ Foto: Zrinka Korljan

Sinoćnja publika je u viđenom beskrajno uživala – smiješne zgode, sićušni duhoviti detalji, vješta gluma, sjajna scenografija  i ponajviše kvalitetan ples bili su aduti ovog baleta. Ukoliko bih trebala kritizirati, onda bi moja kritika išla na račun toga a je ovo više gluma, nego ples, no sveukupan dojam je izuzetno dobar. Skandiranje publike u ritmu Can – cana i dugotrajni pljesak na kraju svjedoče tome da je Coppelia možda lagan i lepršav balet, no da su gledatelji uživali u njemu.

Advertisements

February 28, 2009 - Posted by | ballet show | , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: