Smiled Ballerina

… η ανθρώπινη ζωή είναι ενας χορός…

Priča o pariškoj milosnici na daskama HNK

dsc00322

Plakat na zgradi HNK/ Foto: Zrinka Korljan

Balet nastao prema priči Alexandra Dumasa dobio je svoju plesnu verziju, koja je otvorila ovogodišnju baletnu sezonu HNK. Premijera je održana 24. listopada, a balet se još uvijek pleše na daskama kazališta.

Priča je to o najljepšoj kurtizani svog vremena, koja je zavela mnoge muškarce, no svoje prave ljubavi morala se odreći. Shrvana bolešću i osudom društva, umire vrlo mlada. Ova tema je inspirirala Dumasa i Verdija (prvi je stvorio književni predložak za ovaj balet, a drugi Traviatu), ali i Dereka Deanea (koreograf) i Carla Davisa (skladatelj), koji su ga postavili na daske zagrebačkog kazališta. U glavnim ulogama plesali su Edina Pličanić, Marta Romagna (primabalerina milanske Scale), Milka Hribar – BartolovićIvan Gil Ortega, Nicolae Vasc… Dirigent je bio Michael Collins, a kostimografikinje Dženisa Pecotić i Emina Tataragić.

dsc003181

Jumbo plakat u gradu/Foto: Zrinka Korljan

Sudeći po ovacijama, publika je bila oduševljena viđenim. S tim se složila i struka. Profesorica jedne baletne škole rekla je da odavno u HNK nije gledala tako dobru izvedbu. “Tehnički gledano – savršeno. U zadnjoj sceni, gdje ona umire, leži na podu, stopala su joj apsolutno savršena.” – rekla je. Ipak, kritika je bilo. “…Sve bi skupa još i moglo proći kao relativno podnošljivo sladunjav, ali ipak zanatski vrlo ozbiljan projekt, da nije bilo glazbe Carla Davisa. Inače prekaljeni zanatlija na području primijenjene glazbe, Davis je ovdje stvorio partituru koja je neukusno i pretenciozno pretrpana citatima i parafrazama autora u rasponu od Offenbacha i Čajkovskog do Wagnera i Mahlera.” napisao je u svojoj kritici Trpimir Matasović.

Iz HNK-a nam kažu kako su sve predstave bile rasprodane te kako su vrlo zadovoljni gledanošću Dame s kamelijama. Za dio publike s godišnjom pretplatom, koji su ples mogli gledati 27. rujna, veliko razočaranje bilo je otkazivanje izvedba tog dana. Razlog je bila povreda Dame, Milke Hribar – Bartolović, koja će radi puknuća ligamenata koji drže palčanu kost biti na oporavku do kraja godine. U HNK su nam rekli da će balet za te pretplatnike biti održan iduće godine, iako nije poznato hoće li tada sa Gil Ortegom plesati Hribar Bartolović ili Romagna.

Ulaz u HNK

Ulaz u HNK/Foto: Zrinka Korljan

Pano na zgradi HNK

Pano na zgradi HNK/Foto: Zrinka Korljan

Advertisements

November 4, 2008 - Posted by | ballet show | , , , , , , , , , ,

3 Comments »

  1. Držim fige dami s palčanom kosti da što prije dođe k sebi. Balet zvuči odmah privlačnije čim netko o njemu piše sa žarom. Ja ću čitati naglas Dumasa, a ti me prati na prstićima.

    Comment by tajnapodbreznjak | November 10, 2008

  2. ja bih rado pogledala neki balet.. zadnji kojeg sam gledala bio je Orašar i bila sam potpuno odusevljena. bilo je predbozicno vrijeme i balet je sam po sebi izgledao divno i carobno i sve, a jos kad se stopio s tom atmosferom :)) diiiiiiiiivno divno divno <3<3

    Comment by martinanemcic | November 11, 2008

  3. […] je o ovom baletu već pisano na ovom blogu ( Priča o pariškoj milosnici na daskama HNK) nema potrebe da ponovno prepričavamo radnju, no prošlogodišnjem tekstu moglo bi se dodati par […]

    Pingback by Prva Dama ove sezone « Smiled Ballerina | April 21, 2010


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: